Assortiment

Aardbeien
Op ons bedrijf telen we verschillende rassen aardbeien. We kweken ze op stellingen zodat de aardbeien niet op de grond liggen. Zo is er veel minder kans op rot en schimmel. We hoeven daarom ook zelden te spuiten. Voor het plukken is het ook ideaal want de aardbeien hangen op ooghoogte!
Bramen
Bramen telen we hier al vanaf de start van het bedrijf in 1993. We hebben verschillende rassen. Het ene ras geeft eerder vruchten dan het andere; zo kunnen we de productie wat spreiden. De bramen groeien onder een regenkap. De regenkap zorgt ervoor dat de vruchten vrijwel niet nat worden als het regent. Zo hebben we minder last van schimmel en de vruchten blijven veel mooier. Ze worden niet gekwetst door de regen en ook verbranding door de zon kunnen we grotendeels voorkomen met de regenkap.
We kiezen onze rassen altijd op smaak. Productie is minder belangrijk. We willen graag een goed smakende braam leveren aan onze klanten! Het is een misverstand dat doornloze bramen minder lekker zijn dan bramen met doorns. Er worden zoveel heerlijke rassen gekweekt dat wij durven zeggen dat onze bramen zeker zo lekker zijn als hun stekelige broertjes en zusjes! Bijkomend voordeel voor ons is dat je schramloos bramen kunt plukken….
Rode & witte bessen
De aalbes is er in de rode, roze of witte variant. Wij hebben de rode en de witte. Rode aalbessen hebben een klein kroontje (ongeveer 1 cm in doorsnee) en groeien in trossen. De kleur is doorschijnend helder tot donkerrood. Het zure tot zoetzure vruchtvlees bevat een aantal geelbruine pitjes. De witte bes, ooit als zaailing van de rode bes ontdekt, verschilt behalve in kleur iets van de rode doordat de smaak duidelijk zoeter is. We hebben de bessen in een plastic tunnel en onder regenkappen. Door de plastic tunnel in het voorjaar op tijd dicht te doen hebben we al vroeg bessen! Meestal is dat in de tweede helft van mei. Rode bessen zijn een bron van vitamine C en dat kan helpen de weerstand op peil te houden (is goed voor je huid, haar, maar ook handig als je bijvoorbeeld verkouden bent). Bovendien werkt vitamine C als antioxidant en helpt bepaalde schadelijke stoffen in het lichaam te neutraliseren. Rode en witte bessen zijn teer. Raak ze daarom zo min mogelijk aan. Was ze vlak voor serveren, maar alleen als het nodig is. Verwijder pas na het wassen de steeltjes.
Frambozen
Frambozen zijn rozerode tot donkerrode vruchten. Net als aardbeien behoren ze tot de grote rozenfamilie. Het zijn zomervruchten bij uitstek. Net als bramen zijn ze opgebouwd uit talrijke bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes. Frambozen zijn lekker sappig en zoet, stevig en egaal van kleur. Frambozen telen we ook al vanaf het begin hier op het bedrijf. Eerst gewoon in de volle grond; later zijn we overgestapt op potten. Ook de frambozen staan onder regenkappen. Dit beschermt de tere vruchten tegen regen en zon. Frambozen zijn enorm gezond. De vruchtjes bevatten veel meer gezonde stoffen dan bijvoorbeeld tomaten, kiwi’s en broccoli, die bij de meeste mensen veel beter bekend zijn als gezonde voedingsmiddelen. Frambozen bevatten per gram ook tien keer meer beschermende anti-oxidanten dan tomaten, stellen de wetenschappers. De anti-oxidanten neutraliseren agressieve moleculen in het lichaam en voorkomen celbeschadiging.
Je kunt frambozen het beste ongewassen op een koele plaats bewaren, zoals in de koelkast. Uitgespreid op een bord zijn ze daar 1 tot 2 dagen houdbaar. Je kunt ze ook prima invriezen. Wil je frambozen invriezen, leg ze dan (niet boven op elkaar!) op een vel bakpapier, laat ze invriezen. Verpak ze daarna in goed gesloten plastic bakje. In de diepvries (bij – 18 C) kunnen de frambozen tot 12 maanden bewaard worden.
Kersen
Kersen behoren, net als pruimen, tot de steenvruchten en ze zijn familie van de roosachtigen. Het vruchtvlees bevat een steenachtige pit. Kersen zijn een belangrijk deel van ons bedrijf! Dat komt vooral omdat ze zo bijzonder lekker en daardoor heel geliefd zijn bij onze klanten…. We hebben verschillende soorten die na elkaar vrucht dragen. Zodoende hebben we vanaf juni tot eind augustus kersen in onze winkeltjes. De kersen worden geteeld onder regenkappen. Dat beschermt de kersen tegen vocht en teveel zon. Om de regenkappen spannen we netten omdat de vogels de kersen ook heel erg lekker vinden!
Peren
Peren zijn nauw verwant aan appels. De boom bloeit – afhankelijk van het ras – gemiddeld van half april tot begin mei. Een peer groeit uit een bevruchte bloem. Je kunt peren in twee categorieën verdelen: handperen en stoofperen. Handperen rijpen op kamertemperatuur na en worden dan steeds zachter en malser. Stoofperen kun je niet rauw eten. Ze worden meestal gestoofd of verwerkt in compotes. Onze peren zijn: de Conference: lange peer met stevig vruchtvlees en stugge schil. De Doyenne du Comice: dikke peer met sappig vruchtvlees; en de Thriomphe de Vienne: grote peer met korrelig zacht vruchtvlees. Onrijpe peren kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Rijpe peren kun je ook in de koelkast bewaren. Daar zijn ze nog tot 2 dagen houdbaar. Stoofperen zijn op een koele plaats enkele weken houdbaar. Wij hebben de Gieser Wildeman. Voor lekkere gerechtjes met peren kijkt u bij het kopje recepten!
Pruimen
Pruimen zijn, net als kersen en abrikozen, steenvruchten met zacht vruchtvlees. Een pruim is eivormig. De kleur loopt uiteen van blauwzwart tot rood en geel. De pruimen uit Nederland staan hoog aangeschreven, omdat de kwaliteit van telen hier bijzonder hoog is. Pruimen kun je met schil eten. Ze smaken lekker zoet, sommige variëteiten zijn zoetzuur of aangenaam zuur. Op een koele plek (12-15C) kun je pruimen tot 5 dagen goed houden. Bewaar ze niet in de koelkast: ze zijn erg gevoelig voor te lage temperaturen omdat dit hun na rijping verstoort. In de diepvries zijn de pruimen in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden houdbaar bij minimaal -18C. Wassen en steeltje verwijderen… meer hoef je niet te doen. Nou ja, ook oppassen voor de pit. Verder zijn pruimen ideaal voor jam en compote. Gele pruimen hebben een erg hoog vruchtsuikergehalte. Dat maakt ze erg geschikt voor jam met minder suiker! Geniet ervan zodra het kan. Voor je dagelijkse portie van 200 gram fruit zijn ongeveer 5 van deze lekkere pruimen al voldoende.